En nygammal trädgård i Svaneholm, Skurup

Här nedan kan man läsa om hur vår trädgård blev till.  Agneta Croneld (tidigare ordförande i vår trädgårdsförening) berättar med text och bilder som är hämtade från hennes blogg.  www.pensionarnysspensionar.com

 

Under åren före det senaste millenieskiftet väcktes tanken att skapa en trädgårdsförening i Skurup med omnejd.  En av de ivrigaste förespråkarna var Lena Wigholm Lindberg och hon var också övertygad om att man skulle kunna hitta ett ställe där föreningen skulle kunna skapa en trädgård. Frågan samlade en grupp som drev frågan framåt i en gemensam riktning. Målet var att anlägga trädgården genom att förädla både jord och människors kunskap, ja, att kultivera helt enkelt!
2001 bildades Skurup-Söderslätts Trädgårdsförening och en gammal bortglömd och övergiven bit mark invid före detta Trädgårdsmästarbostaden,  som hörde till Svaneholms slott, var platsen som skulle omdanas och göras till en gemensam trädgård för både förening och allmänhet.

a-1-1

Entusiasterna och eldsjälarna slog sina kloka huvuden ihop. Listor, ritningar och planer gjordes upp. Man fick sponsorer som bidrog med arbetskraft,  jord och maskiner och de första åren var det ett tungt jobb med att röja ogräs och att dränera området som var mycket fuktigt med Svaneholmssjön nära. Det hände att föreningen fick höra mutter och klagomål för att det inte hände något på platsen. Så som de aktiva slet och jobbade helt ideellt! En trädgård på en bortglömd och skräpig plats låter sig inte skapas i en handvändning. Här fanns ju Skurups pärla i sin linda!

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Området dränerades ordentligt!

Det tog hela fem år innan de stora ytorna var dränerade och rensade från ogräs och fyra kvarter var skapade med en korsgång och ett vårdträd planterat mitt i korsgången. Vårdträdet en äkta kastanj, Castanea sativa, fick föreningen av barnen till den sista trädgårdsmästaren till slottet. Familjen bodde i trädgårdsmästarbostaden in på 60-talet och lagom till invigningen av trädgården 2006 var trädet på plats.  Så småningom skapades en träbänk runt om trädet. Där kan man nu mer sitta och njuta av omgivningarna.

SONY DSC

Castanea sativa, äkta kastanj, en gåva från siste trädgårdsmästarens barn.

Två kvarter är för perenner, ett för rosor och ett för örter och medicinalväxter. Under årens lopp har det tillkommit både växter och flera rabatter. En trädgård blir aldrig färdig eftersom den kräver omvårdnad hela tiden och nya tankar och idéer följer på varandra. Det gäller att man har en fungerande styrelse och människor som är beredda att arbeta ideellt. Det kunde och kan trädgårdsföreningen ståta med.

Av den första eldsjälen Lena W-Lindbergs dödsbo fick föreningen pengar till ett lusthus. Det skulle vara åttakantigt eftersom Lena hade velat ha ett sådant. Hon hade varit engagerad i kommunpolitiken och från hennes vänner där fick vi pengar och köpte en ganska stor Magnolia ‘Galaxy’ som planterades vid sidan av lusthuset som ligger lite i en sluttning så man har överblick över trädgården. Sedan dess har det varje vår, när magnolian blommar, utsetts Årets Eldsjäl i föreningen.

 

 

SONY DSCPå somrarna hålls styrelsemötena i lusthuset. Här har det blivit september.

Varje söndag mellan tio och tolv så är man välkommen att bidra med arbetet för att sköta trädgården. Ett litet basgäng på fyra-fem män, många eldsjälar där, arbetar stadigt i trädgården från mars till november. Några kommer en annan dag som passar bättre och rensar i de stora blomsterkvarteren när det behövs. Man jobbar, pratar trädgård och livet, fikar och njuter. Under sommaren kommer många in och tittar, frågar och intresserar sig för hur det fungerar. ”Får man komma in?” är det vanligt att nya besökare säger och alltid är det någon som avbryter sitt arbete för en stund. Trädgården är alltid öppen och många går en runda runt sjön och sätter sig sedan vid en av alla uteplatser, som föreningen har ordnat, och fikar.

n-12

pimg_3484-24Undertecknad var ordförande för föreningen i åtta år och hyser största respekt för trädgårdsarbetarna och deras idoga arbete. Jag vill rikta ett särskilt tack till Anders Hjalmarsson, som i många år har haft huvudansvar för trädgården men det är lätt att konstatera att ensam hade ingen klarat detta.

 

 

 

SONY DSC

Två eldsjälar i trädgården i Svaneholm!

Vi ropar efter föryngring, men inte många hör! Det går så länge det går! Snart dyker det nog upp några som begriper sig på vikten av att dela arbetet och glädjas tillsammans åt resultatet.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Pomolog Inger Hjalmarsson på besök i trädgården.

Trädgården används också till årliga växtmarknader, trädgårdsloppisar, småkurser, kunskapstävlingar, musikstunder, pomologbesök, utställningar och fester… Vi har haft brudpar som vigts i lusthuset eller bara fotats där. Födelsedagsfester och kaffekalas… När föreningen 2011 firade 10-årsjubileum hade vi tre olika musikgrupper i trädgården, kaffeservering, försäljningsstånd med trädgårdsrelaterat och konst i trädgården. Vi vill att platsen ska vara både levande och tilltalande!

c-sjc3a4tte-juni-10b-humlevandring-12

 

 

 

 

 

 

img_3479

En kall novemberdag 2014 hämtade vi, Anders Hjalmarsson och jag, ett bevis på att Skurup-Söderslätts trädgårdsförening skulle få 20 000:- från Skurups Sparbank för att fortsätta utveckla trädgården!

 

img_0130

Här nedan en bild av sista trädgårdsmästarparet som bodde i trädgårdsmästarbostaden intill Svaneholms slott!  Välkommen till en skön pärla! Med vänliga hälsningar Agneta C.

(Avfart från E65 norr om Skurup, kringlan o Svaneholm)!

SAMSUNG DIGITAL CAMERA